Bektaşilik
Ahmet Yaşar Ocak
Elinizdeki kitap tasavvuf tarihi araştırmalarının dünyaca ünlü uzmanı Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak’ın elli yıldır iğneyle kuyu kazarcasına sürdürdüğü Hacı Bektaş-ı Veli’nin gerçek kimliğine…
Fıkıh’ta Benzerlik ve Farklılık
Şeyma Yeşilyayla
İslam ilim geleneğinin temel direklerinden biri olan fıkıh, nesilden nesile aktarılan ve geliştirilen bir mirasın ürünüdür. Bu mirası sonraki nesillere aktarmak ve farklı bakış…
Yedi Ayet Yedi Şahsiyet – Fatiha Suresi Tefsiri
Yasin Pişgin
Kur’an; hayatı ve cemi cümle varlığı anlamlandırır. Hayatın anlamı ancak Kur’an ile idrak edilebilir. Efendimizin (sav) ifadesiyle, “Fatiha” Kur’an’ın özüdür. O özü idrak etmek,…
İnsan Ve Peygamber Olarak Hz. Muhammed (Sav)
Yasin Pişgin
Hz. Peygamber’in(sav) ahlakı Kur’an’dı. Hz. Peygamber’in ahlakının Kur’an ahlakı olması demek, Onun(sav) Kur’an’ı en ince detayına kadar yaşaması demektir. O(sav), ilahi emirleri ve nehiyleri…
Mısır’a Sultanı Kuyudan Gelir – Yusuf Suresi Tefsiri
Yasin Pişgin
Kur’an kıssaları soyut ve yüksek hakikatlerin ete kemiğe bürünmesi, elle tutulur, gözle görülür hale gelmesidir. Özelde Yusuf kıssası genelde de Kur’ân kıssalarının tamamı bize…
Hz. Peygamberi Yeniden Düşünmek
Yasin Pişgin
Hz. Peygamber’e uymak; zerreden küreye, tepeden tırnağa, iğneden ipliğe bütün eşyayı kuşatan derin bir nazar, merhamet, marifet, muhabbet ve gayret yüklü bir aksiyondur. Bugün…
Seyyid Kutub’un İman Düşüncesi
Yusuf Şimşek
İman ile amel arasındaki ilişki kelâm ilminin önemli konularından birini teşkil etmektedir. İslâm tarihinin hicrî II. yüzyılına kadar uzanan bu problem, amelin imandan bir…
Din-Siyaset İlişkisi 1 Asr-ı Saadet Dönemi
Şefaettin Severcan
Dinin devlet ve siyasetle veya devlet ve siyasetin dinle olan bağı, insanlığın yönetime ihtiyaç duyduğu dönemle birlikte başlayan en kadim konulardan biri olagelmiştir. Bu…
Din-Siyaset İlişkisi 2 Emeviler Dönemi
Şefaettin Severcan
Dinin devlet ve siyasetle veya devlet ve siyasetin dinle olan bağı, insanlığın yönetime ihtiyaç duyduğu dönemle birlikte başlayan en kadim konulardan biri olagelmiştir. Bu…
Din-Siyaset İlişkisi-3 Abbâsiler Dönemi −Dinin Hayatından Hayatın Dinine−
Şefaettin Severcan
Emevî Devleti’ni kanlı bir darbe ile iktidardan uzaklaştıran Abbasoğulları 750 tarihinde kendi hanedanlarının adıyla Abbâsî Devleti’ni kurdular. Bu yeni devletin ilk iki halifesi Ebü’l-Abbas…
Kıraat-ı Aşere Usûlü ve Uygulamaları (Şâtibiyye ve Dürre Tarikleri)
Lokman Şan
Bu kitapta, Şâtibiyye ve Dürre tarîklerine göre kıraat-ı aşere kaideleri olarak da bilinen Nâfi’, İbn Kesîr, Ebû Amr, İbn Âmir, Âsım, Hamza, Kisâî, Ebû…
İslam Sanatının Oluşumu
Oleg Grabar
Erken dönem İslam sanatının doğası üzerine yapılmış bu klasik çalışma, son zamanlarda gün ışığına çıkmış olan malzemeleri de içerecek şekilde güncellenmiştir. Oleg Grabar yeni…