Erotizmin Tarihi
Georges Bataille
Fransa’nın en aykırı düşün ve yazın insanlarından Georges Bataille, Erotizmin Tarihi’nde, insan cinselliğinin antropolojik esaslarının yanı sıra kültürel ve uygarlık tarihine içkin niteliklerinin bir…
İnsan Toplumlarında Simgesel Eylem
Victor Turner
Toplumsal çatışmaların, kaynaşmaların ve dönüşümlerin ardında hangi güçler bulunuyor? İnsan toplumlarının krize girdiği, çözüldüğü ve yeniden şekillendiği dramatik anlar, toplumların evriminin itici gücü olabilir…
Tanrı’nın Evrimi
Robert Wright
“Tanrı’nın ve dinin kökenine ve geleceğine dair düşüncelerinizi sarsacak.” “İkna edici ve afallatıcı” – Sunday Times “Tanrı’nın özgün, anlaşılır ve şaşırtıcı bir tarihi.” –…
Sahtekarlıklar, Mitler ve Gizemler
Kenneth L. Feder
Tanınmış arkeolog ve kuşkucu Kenneth Feder, çoksatanlar arasına giren bu kitabında okuru en kötü şöhretli arkeolojik sahtekârlıklardan, sözdebilimsel teorilerden ve öteden beri anlatılan beylik…
Fetvayla Yol Göstermek – Alo Fetva Hattı, Vaizeler, Gündelik Hayat Tavsiyeleri
Burcu Kalpaklıoğlu
“Vaizeler devletin söylemini, feminist söylemi ve ataerkil fıkıh söylemini birbirine tercüme ediyorlar. Bazen çatışan, bazen üst üste binen söylemler arasında müzakere edip çözümler bulmaya…
Irkların İcadı – Irkçılığa Karşı Bilim
Guido Barbujani
Irk kelimesi yeniden moda oldu. Ancak bunun tam olarak ne anlama geldiğini bildiğimizden emin miyiz? Farklı kültürlerden insanlar arasındaki ilişkiler ve sosyal eşitsizlikler genlerimize…
Büyük Ana – Dişilin İmge ve Simgeleri
Erich Neumann
Jung psikolojisinin temel kavramlarından olan arketip her bireyin bilinçdışında var olan evrensel, kolektif imge ve örüntülerdir. Jung’un en ünlü öğrencilerinden Erich Neumann bu kitabında…
İmgelenen, İmgesel ve Simgesel
Maurice Godelier
Hiç kuşku yok ki mitlerde ve dinlerde imgelenen şey, buna inananlar tarafından asla salt bir imgelem olarak düşünülmez, tersine, gündelik yaşamda deneyimlenen gerçeklikten bazen…
Kadınlar, Ambarlar, Sermayeler
Claude Meillassoux
Kadınlar, Ambarlar, Sermayeler kitabını antropoloji ve iktisadın kesişiminde önemli kılan nedir? Hiç kuşkusuz, teorik ve ampirik ayakları güçlü bir çifte köprü kurması: bir yandan,…
Söylemsel Bir Kimlik İnşası: Çerkesler
Erdoğan Boz
Etnik kimlik aynı kökeni, aynı kültürel özellikleri paylaştığı varsayılan bir grup insan tarafından sahip olunan kimliğe atıfta bulunur. Ancak modern dünyada kimlik kavramı ve…
Anlıyorum Ama Konuşamıyorum
Alev Karaduman
“ ‘Aaa sen Kürt müsün, Kürtlere hiç benzemiyorsun’lar başladı. Neden? Güzelim diye mi? Kaşlarımı falan alıyorum diye mi? Nasıl olmam gerekiyor ki… Bir gün…
Uygarlıktan Önce Savaşlar
Lawrence H. Keeley
Kendimizi canavarlaştırdığımızda insan olmanın acılarından ve yüklerinden kurtuluyor muyuz? İki dünya savaşının yarattığı sarsıntının ve yıkımın ortasında Batı, uygarlaşmanın bedelini tartışmaya açmıştı. Yaşananların hatırası…