İnsan Dünyasının Döngüleri
Peter Turchin, Sergey Nefedov
Tarih tekerrürden ibaret olabilir mi? Bu eski düşünce günümüzde pek rağbet görmese de yapılan yeni ve çığır açıcı bilimsel çalışmalar bu düşüncede bir doğruluk…
Varolma Biçimleri
James Bridle
Zeki olmak ne demek? Zekâ insana özgü bir şey mi yoksa bitkiler, hayvanlar, hatta kendi yarattığımız teknolojilerle paylaştığımız bir şey mi? Son yıllarda yapay…
Demokrasi ve Toplumsal Hareketler
Yavuz Yıldırım
En eski siyasi tartışma konularından biri olan demokrasi birçoklarının gözünde bugün ağır bir krizde. Piyasaların demokrasiyi güçlendireceği inancı üzerine kurulu neoliberal düzenin egemenliğini ilan…
Tanrı’nın Evrimi
Robert Wright
“Tanrı’nın ve dinin kökenine ve geleceğine dair düşüncelerinizi sarsacak.” “İkna edici ve afallatıcı” – Sunday Times “Tanrı’nın özgün, anlaşılır ve şaşırtıcı bir tarihi.” –…
Sahtekarlıklar, Mitler ve Gizemler
Kenneth L. Feder
Tanınmış arkeolog ve kuşkucu Kenneth Feder, çoksatanlar arasına giren bu kitabında okuru en kötü şöhretli arkeolojik sahtekârlıklardan, sözdebilimsel teorilerden ve öteden beri anlatılan beylik…
Mafya, Eroin, Devlet
Ryan Gingeras
Yeraltı dünyasının devletle girift ilişkisi, Osmanlı’nın son döneminden bugüne modern Türkiye’nin tarihini oluşturdu, oluşturmaya da devam ediyor. Son onyıllarda mafya ve organize suç çetelerine…
Sahnedeki Siyaset
Efe Baştürk
Sanat hakkındaki yerleşik kanıların başında, sanatın amacının tek bir imgede genel ilkeyi yakalamak ve ifade etmek olduğu gelir: Bir imge, bir ezgi, kâğıda dökülmüş…
Her Şeye Rağmen : II. Dünya Savaşı’nda Hayatta Kalmak
Alex Kershaw
İkinci Dünya Savaşı’nda ödül ve madalya rekortmeni dört askerin Fas sahillerinden Hitler Almanyası’nın dağlarına uzanan yolculuğunu anlatan Her Şeye Rağmen’de, savaşın en bilinmeyen yönleriyle…
Postkapitalist Manifesto
Brian Massumi
Kapitalizm bugün her yerde. Sadece fabrikalarda veya borsalarda değil, ikili ilişkilerimizde, eğlence alışkanlıklarımızda, devletlerarası ilişkilerde bile ağırlığını hissettiriyor. Alışveriş yaparken sosyal medyada dolaşırken, hatta…
Çocuk ve Mimarlık
Derleyen: Celal Abdi Güzer
Dünyayı görme biçimimize ilk perspektifi veren çocukluk dönemi, ebeveynlik rolü veya kamusal alanı paylaştığımız çocuklar birçok başlık altında tartışıldı. Fakat çocukluğun geçtiği mekânın ve…
Çizginin Yolculuğu
Celal Abdi Güzer
Her nitelikli tasarım, arka planında eleştirel bir düşünce ve eskiz süreci barındırır. Bu yol, düz bir iz üzerinde ilerleyebileceği gibi başka yollara sapmaya hatta keskin dönüşler yapmaya açıktır. Çizgi, eskiz içinde üst üste biner, kalınlaşır, incelir farklı anlamlar barındırır.
Epistemik Adaletsizlik
Miranda Fricker
“Adalet” felsefe tarihinin en eski ve en merkezî konularından biri, ancak epistemik, yani bilgi temelli uygulamalarımızın etik boyutunu ortaya çıkarmak için odak noktamızı “adaletsizliğe”…