Bilimin Bilimi ve Düşünümsellik

Pierre Bourdieu

Nesnem olarak aldığım dünyanın içinde olduğumu ve onun tarafından içerildiğimi biliyorum. Bir bilim insanı olarak, toplumsal dünyadaki hakikat mücadelelerinde ne yaptığımı bilmeden, bu mücadelelerde…

Bu Ülkeden Gitmek

H. Ilksen Mavituna, Gözde Kazaz

Yeni Türkiye’nin göç iklimini buradakiler ve oradakiler anlatıyor. “Gurbetçi” ailesiyle birlikte 1980’li yıllarda “sıla”ya kesin dönüş yapan Zümrüt, otuz küsur sene sonra, 10 yaşındaki…

Örgütlü Vahşetin Yükselişi

Siniša Malešević

Doğumun fiziksel ve zihinsel sarsıntısıyla dünyaya geliyor, bedenimize ve zihnimize işleyen ölüm deneyiminin şiddetiyle dünyayı terk ediyoruz. Arada kalan “ömür” dediğimiz kısa süre zarfındaysa…

Devletler ve Toplumsal Devrimler

Theda Skocpol

Fransa, Rusya ve Çin’in Karşılaştırmalı Analizi İnsanlık tarihinde toplumsal devrimler ender görülen olaylardır. Belki de bu yüzden olsa gerek, tarihin yaklaşık son üç yüzyıllık…

Cinsiyeti Terk Etme

Şöhret Karaduman

Davranış ve sosyal bilimci Dr. Şöhret Karaduman, her evin, her ailenin, her bireyin kapısını çalan sorunların arka planını anlamamızı ve önlem almamızı sağlayacak önerilerini…

Çağdaş İnkarcılığın Eskiçağ Silahı Reenkarnasyon

Arif Arslan

Reenkarnasyon nedir, ne değildir? Reenkarnasyon inancının asıl hedefi nedir? Parapsikolojinin deneyleri ve buluşları reenkarnasyonu destekliyor mu? Geçmişten günümüze reenkarnasyon nasıl geldi? Reenkarnasyon inancında temel…

Doğu ile Batı’nın Buluştuğu Yer

Dr. Muna Ebu'l-Fadl

Doğu ile Batı’nın Buluştuğu Yer, ayrı dünyaları “güç dengesi”nde değil, “kültür dengesi”nde buluşmaya çağıran bir kitap. Kendilerini uç noktalara, ifrat ve tefrite mahkum edenleri…

Uygarlığın Huzursuzluğu

Sigmund Freud

Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud psikanalizin toplumsal olayları, uygarlığın gelişimini ve sonuçlarını açıklamakta da elverişli bir kuram olduğunu Uygarlığın Huzursuzluğu, Totem ve Tabu, Grup Psikolojisi…