Gemilerle Edebiyata Yolculuk
Fatma Erkman Akerson
Nuh’un Gemisi’nden “Atılgan”a, “Sarhoş Gemi”den “Tiamat”a! Romanları ve anlatı metinleriyle olduğu kadar, göstergebilim, dilbilim ve edebiyat kuramları alanındaki çalışmalarıyla da tanınan Fatma Erkman Akerson,…
Ahmet Ümit’in Yazınsal Dünyası – Romanları Üzerinden Bir Yazarı Okumak
Onur Bilge Kula
Onur Bilge Kula Ahmet Ümit’in Yazınsal Dünyası adlı incelemesinde, yazarın farklı eserlerinden hareketle (Elveda Güzel Vatanım, Sultanı Öldürmek, Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Kırlangıç Çığlığı,…
Baştan Ayağa Güzel – Hâfız, Fuzuli ve Bâki’nin Şiirlerinde Sevgili Tasviri
Ahmet Emin Saraç
Türkler ve Farslar arasında İslâm öncesinde başlayan ilişki, İslâmiyetle beraber kuvvetlenir. 11. asırdan 20. asra gelinceye kadar Fars coğrafyasının çoğunlukla Türk hanedanları tarafından idare…
Bir Ada Arıyorum: Haldun Taner Güldestesi
Halil Tekiner, Demet Taner
Bir Ada Arıyorum, Haldun Taner’in deneme, öykü ve oyun kitaplarından seçilmiş etkileyici cümlelerden, çarpıcı saptamalardan oluşan bir güldeste. Haldun Taner’i henüz keşfetmemiş okuru kitaplarına…
Maimonides – Akla İnanç
Alberto Manguel
“İster gönüllü bir gezgin ister zoraki bir sürgün olarak bir yerde gelip geçici olmayı deneyimlemeyen, beşikten mezara aynı yerde çakılıp kalan, (Romalıların tavsiye ettiği…
Neredeyse Aynı Şeyi Söylemek
Umberto Eco
İtalya’nın Libya’yı işgali ve asi çetelerle yıllarca süren çarpışmalarıyla ilgili anıların henüz taze olduğu yıllarda geçen çocukluğumda sık sık anlatılan bir hikâyeyi anımsıyorum. İşgal…
Kültür ve Psikanaliz – Sinema, Edebiyat ve Güncelin Psikanalizi
Bella Habip
“Kültür ve Psikanaliz: Sinema, Edebiyat ve Güncelin Psikanalizi”, psikanalist Bella Habip’in 2012-2018 arasında kaleme aldığı, kültür ile psikanalizin buluşma noktalarından hareket eden makalelerden oluşuyor….
Proust Âlemi / Marcel Proust’un Yaşamında Kim Kimdir ve Roman Kahramanlarının Modelleri
Mehmet Rifat
Kibarlar Âleminin Komedyası’nı yazan Marcel Proust’un (1871-1922) kendi dünyası söz konusu burada. * “”Proust Âlemi”nde Toplumsal Benliğin aile çevresini;okul arkadaşları ile öğretmenlerini; delikanlılık çağındaki…
XX. Yüzyılda Dilbilim ve Göstergebilim Kuramları 2 – Temel Metinler
Mehmet Rifat
XX. Yüzyılda Dilbilim ve Göstergebilim Kuramları iki ciltten oluşuyor: 1. Tarihçe ve Eleştirel Düşünceler; 2. Temel Metinler. İlk cilt, hem doğrudan doğruya dilbilim ile…
XX. Yüzyılda Dilbilim ve Göstergebilim Kuramları 1 – Tarihçe ve Eleştirel Düşünceler
Mehmet Rifat
XX. Yüzyılda Dilbilim ve Göstergebilim Kuramları iki ciltten oluşuyor: 1. Tarihçe ve Eleştirel Düşünceler; 2. Temel Metinler. İlk cilt, hem doğrudan doğruya dilbilim ile…
Marcel Proust ya da Bir Roman Yaratmak
Mehmet Rifat
Yazma arzusunu sürekli içinde taşıyan, hem çevresindeki dünyalara (kibarlar dünyası, aşk dünyası, sanat dünyası) bakışını, hem de okumalarını yazma eylemi için sürdüren büyük bir…
Otantik Snoplar – Marcel Proust’un Roman Karakterleri
Mehmet Rifat
Marcel Proust’un “Kayıp Zamanın İzinde” adlı romanı bir “Kibarlar Âlemi Komedyası”dır. “Otantik Snoplar”: “Marcel Proust’un Roman Karakterleri” adlı bu kitap da söz konusu “Komedya”yı…