Kapitalizm Tarihi İçinde Sosyal Politika – Yoksulluk, Çalışma ve Toplum
Ayşe Buğra
“Her ne kadar ‘kapitalistlerin hayvani içgüdülerini evcilleştirmek’ artık politika hedefleri arasında yer almıyor olsa da, neoliberal dönemde sosyal politikaya verilen önemin azalmamış olması toplumun…
Devlet ve Borçla Yönetmek
Hasan Kılıç
“Edward Said’in çığır açıcı çalışması Oryantalizm’i izleyen tartışmaları yetkinlikle sunan bu kitabında Duygu Kankaytsın Said’in oryantalist bakışı ve kontrapuntal okuma yöntemi ile incelediği oyunlarla…
Temsilî Yönetim Üzerine Düşünceler
John Stuart Mill
John Stuart Mill (1806-1873): İngiliz düşünür, iktisatçı ve siyasetçi. Babası James Mill tarafından evde eğitildi. Hukuk bilimci John Austin’den dersler aldı. Bir süre Montpellier’de…
Cumhuriyet Düşüncesi
Norberto Bobbio, Maurizio Viroli
“Cumhuriyetçilik idealleri aslında sağın kültürel modellerine bir alternatif oluşturmaktadır. Sağ siyasal hareketler ve partiler özgürlük fikrini bireysel eylemin önünde engellerin bulunmaması olarak ele alırken,…
Küresel Kriz ve Yeni Ekonomik Düzen
(Derleyen) Fikret Şenses , (Derleyen) Ziya Öniş, (Derleyen) Caner Bakır
Uluslararası ekonomik ve siyasal sistem bir geçiş döneminde. 2008’de başlayan ve tüm Batı ülkelerini etkisi altına alan ekonomik kriz, bu geçiş dönemini hem hızlandırdı…
Yurttaşını Arayan Demokrasi
Marcel Gauchet, (Derleyen) Zeynep Savaşçın
“Marcel Gauchet siyasallığın toplumları bir arada tutan şey olduğunu ama bunu bölünme üzerinden sağladığını düşünür. Birlik ve bölünme; bütün toplumları kuran bu iki boyut,…
Türkiye’nin Milli Güvenlik Devleti – Kökeni, Gelişimi, Dönüşümü
Zeynep Şarlak
“Başka güvenlik devleti örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de de meşruiyetini düşmanların varlığına, çokluğuna ve tehdidin yakınlığına dayandıran milli güvenlik devleti, farklı muhalefet biçimleriyle bağdaştırdığı ‘düşman’…
Beklerken – Zamanın Bilgisi ve Öznenin Dönüşümü
(Derleyen) Zerrin Özlem Biner , (Derleyen) Özge Biner
“Beklemek zamanla ilgili bir eylem. (…) Art arda gelen zamanda arkadan gelecek olanı içeriyor. Bir tür zamanın içinde bekleme, bir nevi ‘sakin ol, arkadan…
İslâm Düşüncesinin Siyasal Ufku – Siyaset Sorunu Açısından Din-Felsefe İlişkileri
Zerrin Kurtoğlu
Modernizmin yaşadığı değer ve anlam krizini çözme çabası içinde, 20. yüzyılın son yarısı, postmodern düşüncenin de “teşvikiyle” dinî kaynaklı siyasal kavrayışlara zemin hazırladı. Siyasal…
Dersim’i Parantezden Çıkarmak – Dersim Sempozyumu’nun Ardından
(Derleyen) Şükrü Aslan , (Derleyen) Songül Aydın, (Derleyen) Zeliha Hepkon
Dersim, son yıllarda Türkiye’nin yakın tarihinin en önemli yüzleşmelerinden birine konu oldu. Dersim adı, 1938 kıyımından sonra vilayete konan Tunceli adının arkasına parantez içinde…
1916 Ankara Yangını
Taylan Esin, Zeliha Etöz
Elinizdeki kitap, kıt kaynakları didik didik ederek, 1916 Ankara Yangını’nın arka planını ve “felâketin mantığını” aydınlatmaya çalışıyor. Bu yangın büyük bir maddi hasara yol…
İslâmî Feminizmler
(Derleyen) Zahra Ali
“İslâm” ve “feminizm”… İslâm’ın kadına baskı dini olarak tasavvur edildiği bir dünyada, bu imkânsız bir birliktelik midir?İslâmofobi bütün dünyada yükselişini sürdürürken, bundan kendi payına…