Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Savaş Sanatı
Savaş Sanatı

Savaş Sanatı

Sun Tzu

Zamanımızından iki bin beş yüz yıl once yaşayan Sun Tzu’nun düşüncelerinin hala önemini koruması onun birinci özelliğini oluşturur. Savaşta hileye, aldatmaya ve ağır bir…

Zamanımızından iki bin beş yüz yıl once yaşayan Sun Tzu’nun düşüncelerinin hala önemini koruması onun birinci özelliğini oluşturur.

Savaşta hileye, aldatmaya ve ağır bir çarpışmaya girmeksizin zaferi sağlamaya yönelmesi onun geliştirdigi dolaylı tutum stratejisinin esaslarını oluşturur ve Sun Tzu bu yönü ile de önemlidir.

Sun Tzu’ya göre savaşta başarı, yetenekli generaller yetiştirmeye savaştan önce iyi hesaplama ve planlama yapmaya, düşmanını ve kendi yeteneklerini tanımaya, birliklerinde üstün morali sağlamaya, düşmanı aldatmaya ve ağır bir çarpışmaya girmeden kesin sonucu sağlama ustalığına bağlıdır.

Savaşı kaybetmek istemeyenler bu kitabı mutlaka okumalı..

İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ
SUNTZU
SAVAŞ SANATI
I  PLANLARIN HAZIRLANMASI
II  HARBİN SÜRDÜRÜLMESİ
III  OYUNA GETİREREK HÜCUM
IV  TAKTİK TERTİPLER
V ENERJİ
VI  ZAYIF VB KUVVETLİ NOKTALAR
VIIMANEVRA
(HÜNERLİ HAREKET)
TAKTİĞİN DBĞİŞİMİ
IX  HAREKET HALİNDE ORDU
X  SAVAŞ ALANI (ARAZİ)
XI DOKUZ DURUM
XII ATEŞLE TAARRUZ
XIII  HABER TOPLAYICILARIN (CASUSLARIN)
KULLANILMASI

ÖNSÖZ
Zaman im ı zindan iki bin beş yüz yıl önce yaşayan Sun Tzu’nun düşüncelerinin hala önemini koruması onun birinci özelliğini oluşturur
Savaşta hileye, aldatmaya ve ağır bir çarpışmaya girmek’ sizin zaferi sağlamaya yönelmesi onun geliştirdiği dolaylı tutum stratejisinin esaslarını oluşturur ve Sun Tzu bu yönü ile de önemlidir.
Sun Tzu’ya göre savaşta başarı, yetenekli generaller yetiştirmeye savaştan önce iyi hesaplama ve planlama yapmaya, düşmanını ve kendi yeteneklerini tanımaya, birliklerinde üstün morali sağlamaya, düşmanı aldatmaya ve ağır bir çarpışmaya girmeden kesin sonucu sağlama ustalığına bağlıdır.
Savaşı kaybetmek istemeyenler bu kitabı mutlaka okumalı…
Askerlik sanatı hakkında tarihte bilinen on eski eser olan “HARP SANATI Ü2ERİNE adlı yazılı belge Çın kaynaklarından yayılmaktadır.
Kitabın yazarı Sun Tzu’nun kimliği ve yaşadığı zaman tartışılan Ancak, kitabın MÖ 1050247 yılları arasında Kuzeybatı Çin’de KANSU bölgesinde hüküm süren CHOU (Çu) Devleti’nin Wang’ı (Kağanı, Hanı) Ho Lu’ya sunulduğu biliniyor.
Dr, Wolfram EBERHARD’ın 1917 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan “ÇİN TARİHİ” adlı eserinde “CHOU’lar aslen bir Türk kabile siydi Ufak olan devimleri, bilhassa Türklerle Tibetlilerden müteşekkildi. Gök Tanrısına inanırlardı. Bronz silahları ve harp arabaları vardı.” denilmektedir.
CHOU Devleti hazinesine şan kutusu olarak M.Ö 300 yıllarında girdiği tahinin edilen bu eserin Wann (Kağan) Ho Lu’nun kendisi tarafından yazılmış olabileceği de ileri sürülmektedir.
1872 yılında Cizvit Papazı Amiot tarafından Fransızcaya çevrilen bu küçük kitabın. Jomini’nin strateji üzerine fikirlerinin ana kaynağını oluşturması yolunda. Napolyon’un başarılarının anahtarı vo gizli silahı olduğu rivayet edilmektedir.
1905 yılında Joponcadon Alb. Calthrop’un İngilizce Çevirisini, British Musoum’un doğuda basılan kitaplar bölümünde görevli Lionel Giles?in asıl kaynağından geniş bir araştırma ve Calthrop’un çevirisi ile Çincesini karşılaştırarak 1910 yılında ortaya koyduğu kitap takip etmiştir.
Tai Pan, Şogun ve Soylular Burcu (Noble House) gibi romanlanyla ün kazanmış James CLAVELL’in 1983 yılında New York’ta yayınlanan çevirisinin ön sözünde; yazar, bu kitabın bütün subaylar, devlet görevlileri ve politikacılar tarafından incelenmesini, üniversitelerle yüksek okullarda okutulmasının zorunlu olmasını istemekle yetinmiyor. Eğer yetkili olsa, bu kitabın sınavından % 95’ten daha düşük not alanların görevlerinden alınması veya sınıfta bırakılmasını sağlayacak bir yasa çıkaracağını belirtiyor.
Kitabın Ho Lu Han’a sunulmasında geçen etkileyici olayın da aksettirilmesinde yararg örülmektedir. Sun Tzu nun kitabını alıp inceledikten sonra Ho Lu Han;
“On üç bölümü de dikkatle okudum. Askerleri yönetim düşünceniz üzerine önemsiz bir deneme teklif edebilir miyim?” dedi.
Sun Tzu “Edebilirsiniz.” diye karşılık verdi.
Kral  “Test kadınlara uygulanabilir mi?”
Sun Tzu  “Uygulanabilir.”
Bunun üzerine; Ho Lu Han ondan, yazılanları sarayındaki 180 bayan üzerinde uygulamalı olarak göstermesini istedi.
Sun Tzu 180 cariyeyi iki gruba ayırdı ve başlarına en gözde olanları koyarak hepsine birer mızrak aldırdı ve grupları karşılıklı olarak tertipledikten sonra; Yüksek sesle:
“Ön, arka ile sağ ve solunuzu bildiğinizi zannediyorum!”
Bayanlar: “Evet!” diye karşılık verdiler.

Sun Tzu: “Gözler öne dediğimde, doğru ileriye bakacaksınız.
“Sola don! Dediğimde sol elinize doğru döneceksiniz.
“Sağa dön! Dediğimizde tam arkanıza döneceksiniz.” Dedi.
Bayanların anladıklarını belirtmeleri üzerine,
“Sağa dön!” komutunu verdi. Ancak, cariyeler buna sadece güldüler. Hiçbir hareket görülmedi. Sun Tzu yapılmasını istediklerini tekrar anlattıktan sonra bu sefer “sola dön!” komutunu verdi. Ancak komuta uymadıkları gibi ilkinden fazla bîr kez daha gülüştüler.
Bunun üzerine, Sun Tzu;
“Eğer komutun kelimeleri açık ve ayrı değilse, emir tamamıyla anlaşılmıyorsa subaylar ayıplanır. Ancak, emirler açık olduğu halde askerler itaat etmiyorsa, o zaman hata subaylardadır.” diyerek; iki grubun da liderlerinin kafalarının kesilmesini emretti. Ho Lu Han yüksekteki çadırından iki gözde cariyesinin idam edilmek üzere olduğunu görünce son derece telaşlandı ve Sun TzuYa ivedi şu haberi gönderdi:
“Generalimizin birlikleri idare etmek konusunda yeteneğine yeterince inandık. Yalnız bu iki cariyemiz olmazsa etimiz ve içkimiz tadını kaybeder. Kafalarının kesilmemesi isteğimizdir.”
Sun Tzu; “Hakanımızın kuvvetlerinin komutanı olarak, kendilerinin bile olsa kabul etmeye gücümüzün yetmeyeceğini belirttikleri kesin emirleri var.” diyerek hemen iki liderin kafalarını kestirdi ve bir arkadaki çifti yerlerine lider olarak geçirdi.
Davullar bir kere daha çaldı ve komutlar tekrarlandı. Cariyeler, çıt çıkarmadan tam dorulukla sağa, sola dönüş, ileriye yürüme, yön değiştirme, çökme, kalkma gibi hareketleri aksaksız uyguladılar.
Sun Tzu, Han’a bir haberci göndererek; “Efendimiz, askerlerimiz şimdi doğru eğitimli ve disiplinlidir. Majestelerinin denetlemesine hazırdır. Hükümdarlarının arzu edebileceği şekilde görev yapabilirler. Ateş ve su içinden gitmelerini emretseniz bile itaat ederler.” Tekmilini verdi.
Bundan sonra Ho Lu Han Sun Tzu’yu ordusuna başkomutan atadı.
Sun Tzu’nun 2500 yıl önce düzenlediği savaş sanatına ilişkin incelemede, gerçek hedefin elverişli koşullarda barışın sürdürülmesi olarak gösterilmesi oldukça düşündürücüdür. Bunun yanında gösterilen hedefe ulaşmanın tek yolunun her an savaşmaya hazır bulunmak (Caydırıcılık); savaş başlarsa durum üstünlüğünü ele geçirmek ve elde tutmak gerekliliğinin eşine rastlanmayacak tanımlamalarla belirtilmiş olması; bu gerçekçi düşünce ve görüşlerin zaman içinde kazandığı değerin de göstergesidir.
QMatris Yayınları

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kategori(ler) Kültür
  • Kitap AdıSavaş Sanatı
  • Sayfa Sayısı112
  • YazarSun Tzu
  • ISBN9756462799
  • Boyutlar, Kapak 13,5x21 cm, Karton Kapak
  • YayıneviKUTUP YILDIZI YAYINLARI / 2008

Yazarın Diğer Kitapları

Beriahome Harf Kupa

Aynı Kategoriden

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur