Edebiyatın en yetkin isimlerinden resim sanatı üzerine Murathan Mungan’ın seçtiği öyküler.”Bu kitaba amatör bir resimseverin, resmin ve ressamların dünyasına duyduğu ilgiden yola çıkarak, sevdiği, seçtiği çeşitli parçaları yeni bir toplamda bir araya getirerek bunlaral yeni bir galeri oluşturma arzusu, ve bu parçaları, bu galerinin kendi özel ışığında yenieden görme ve okutma isteğiyle kurduğu edebiyat için bir oyun diye de bakılabilir. Bu öykülerin, yer aldıkları kitaplardaki bağlamlarının dışında, böyle özel bir toplamda daha farlı bir okuma tadı ve serüveni sunacağını düşündüm.”
İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Murathan Mungan Yenilenmiş Baskıya Önsöz
Marguerite Yourcenar Wang-Fo Nasıl Kurtarıldı?
Roald Dahl Deri
Jorge Louis Borges Düello
O. Henry Son Yaprak
Carlos Fuentes Ne Olursa Olsun
Corrado Alvaro Melusina’nın Resmi
Honorê De Balzac Bilinmeyen Şaheser
Marcel Tamayo Hazine
Ray Bradbury Gülümseme
Bernhard Schlink Kertenkeleli Kız
Tama Janowitz Harbi Muhabbet
Italo Calvino Uzayda Bir İşaret
Önsöz, Murathan Mungan, s. 7-8
İlk baskısı 1996’da, ikinci baskısı 1998’de yapılan bu kitap, Ocak 2005 tarihli bu üçüncü baskısında yeni öykülerle zenginleştirilmiş olarak çıkıyor okur karşısına. Bu arada ilk iki baskıda “Ressamın Sözleşmesi” olan adı, “Ressamın İkinci Sözleşmesi” olarak değiştirilerek, kitap bu adla yeniden kimliklendirilmiş oluyor.
Aslında bu seçki daha başlangıç aşamasında iken aklımda bu ad vardı. Peter Greenaway’in Ressamın Sözleşmesi adlı filmine dolaylı bir gönderme yapmak istiyordum. Sonradan vazgeçtim; kitabın içindeki öykülerin “Ressamın Sözleşmesi” adının içerdiği çağrışımlarla ödeşmesinin daha doğru olacağına karar verdim. Şimdi yıllar sonra kitabın içeriğini zenginleştirip yenilerken, bu değişikliğin kitabın adına da yansımasını istedim. Hem “Ressamın İkinci Sözleşmesi” adı bu kez, yalnızca filme değil, kitabın bunca zaman içinde oluşan kendi tarihine de gönderme yapmış olacaktı. Bu adın sözleşmesi, her iki düzeyde de “ikincileşmiş” oluyordu.
*
Yıllar önce bu kitabı kotarırken, bu seçkiye koyup koymamakta kararsız kaldığım öykülerden biri, O. Henry’nin çok bilinen, ünlü Son Yaprak adlı öyküsüdür. Gerçekten de edebiyat tarihinde resim sanatının gücü hakkında yazılmış en dokunaklı öykülerden biri olup, konusu, teması bu kitabın derdi ile örtüşmektedir. O sıralar beni bundan alıkoyan şey, sanırım seçkide yer alan diğer öykülerin ve öyküleme tekniklerinin yanında, O. Henry öykücülüğünün azıcık eskimiş olduğu idi. Bu yenilenmiş baskıda ise, birçok okurun tarihinde “hatıra sevgisi” ile yer etmiş olan bu öyküyü, bu kez dışarıda bırakmaya gönlüm elvermedi.
Yer verdiğim diğer yeni öykülere gelince: Corrado Alvaro’nun Melusina’nın Resmi adlı incelikli öyküsü, dergi sayfalarında sararıp kalsın istemedim. Son yıllarda Alman edebiyatının en güçlü temsilcilerinden biri sayılan, Bernhard Schlink’in, bu toplama çok yakışacağını düşündüğüm Kertenkeleli Kız adlı öyküsünün, benim seçkimden sonra yayımlanmış olmasına hayıflanıp duruyordum ki, bu seçkiyi yenilemek bunun için de bir fırsat oldu.
Biliyorsunuz: Sanatçının hayatla ve sanatla yaptığı sözleşme sürdükçe oyunlar da sürer.
…
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Antoloji-Derleme Öykü
- Kitap AdıRessamın İkinci Sözleşmesi - Murathan Mungan'ın Seçtikleriyle
- Sayfa Sayısı119
- YazarHazırlayan: Murathan Mungan
- ISBN9789753421300
- Boyutlar, Kapak, Karton Kapak
- YayıneviMetis Yayınları / 2012
Yazarın Diğer Kitapları
Aynı Kategoriden
- Dalgıçlar ~ Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı)
Dalgıçlar
Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı)
Denizaltının esrarengiz âlemini ve deniz insanlarının tehlikelerle, akıl almaz heyecanlarla dolu yaşamını anlatan bir yapıt Dalgıçlar. Balıkçı’nın bütün yapıtlarını titizlikle gün ışığına çıkarmaya çalışan...
- Issız Kadınlar Sokağı ~ Canan Tan
Issız Kadınlar Sokağı
Canan Tan
Taciz, tecavüz, şiddet mağduru 20 kadının hikâyesi… Erkek dişi sorulmaz, muhabbetin dilinde Hakk’ın yarattığı her şey yerli yerinde Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok...
- Dünyanın Çivisi ~ M. Özgür Mutlu
Dünyanın Çivisi
M. Özgür Mutlu
Pas tutmuş bir çocuk parkı, yarım kalmış bir duvar yazısı ardında nasıl bir gerçeklik saklar? Bir uzvun hikâyesi, Türkiye toplumsal tarihine ışık tutabilir mi?...