Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Benlik
Benlik

Benlik

Oruç Aruoba

” Kişinin belirli bir anda yaşadığı hep hayalleridir – ya da, aldanmaları ; gerçeklerini ise hep sonradan, çok sonradan, geçmişi olarak yaşar -yani :…

” Kişinin belirli bir anda yaşadığı hep hayalleridir – ya da, aldanmaları ; gerçeklerini ise hep sonradan, çok sonradan, geçmişi olarak yaşar -yani : kendisini belirliyen, hep gerçekler olduğu halde, yaşadığı hep hayallerdir.”

İÇİNDEKİLER
benlik
Burada
YENGEÇ
SAHİCİLİK
SAHTELİK
üzerine
Geri-Bakışlı Notlar

s. 12-13

[…] das Problem einer Weltbeschaffenheit ohne Rücksicht auf unserer wahrnehmenden seelischen Apparat [ist] eine leere Abstraktion, ohne praktisches Interesse.

Freud, Die Zukunft einer Illusion, X (1927)

[…] dünyanın nasıl bir yapısı olduğu sorunu, bizim algılayan ruhsal düzeneğimiz hesaba katılmaksızın, boş bir soyutlamadır, kılgısal bir önemi de yoktur.

Başlığı sonradan düşünüp koydum.

— Gerçi başından beri, düşündüklerimin “ben”in (ben’im…) çevresinde döneneceği belliydi; ama, verimli olacağa benzer bir eğretilemeden yolaçıkan ilk irdeleme, ana metinde, her ele alışımda, kendi kendine biçimlendi; yıllar içinde de, kendi ‘önce’sini ve ‘sonra’sını bularak, en eski yazdıklarıma —yaşadıklarımın ‘arka’sına ve ‘önü’ne— kadar geri gitti — bir de, tabiî, kendisinden önceki dokuz cilt içinde kapsanmış şu kadar kitabın onuncu cildi olmanın ağır sorumluluğunu yüklenmeğe kalkıştı — ‘üzerine vazife’ymiş gibi!…

Halbuki, her seferinde, o anda (‘şimdi-burada’) içinde bulunduğum konum belirleyici olmalıydı, yazdığım üzerinde — öyle de oldu gerçi; ama, gene, her seferinde de, metinler ‘genel-geçer’ bir niteliğe bürünmeğe yeltendiler.

Buna izin vermemeğe çalıştım — ne kadar becerebildim, bilmem : başından beri —biraz belirsiz bir biçimde; belki yalnızca bir tür ses içeren bir ‘gramer’ yapısı olarak— kendime koyduğum yazış biçiminden sapmamağa çalıştım; ama, metinlerin, birçok noktada, hem de çok sık, benim denetimimi de, kendime koyduğum ölçüleri de, zorladıklarının farkındayım.
(Özellikle, kitabı bütünlemek işleminde kullandığım ‘motto’ları belirlemek; seçmek ve ayıklamak, konusunda (hele, Edip Cansever’den alıntılamak istediklerimde), beni zorlayan kararsızlıkların (: acaba yalnızca alıntıları verip metinden vaz mı geçmeli?…) —ve sonunda verdiğim kararların— okuru da, benim kadar ‘fazla’ yormayacağını —yormamasını— umuyorum…)

— Bütün bunlara karşın, bu başlık altında biraraya gelen metin toplamı, gene de, alışılmış anlamında, ‘özyaşamöyküsel’ değildir : dikkatli okur, bu kitap içindeki metinlerin ‘birinci şahıs’ta olduğunu; ama, “benlik” sözcüğünün —bir kavram niteleyici anlamında— geçmediğini, görecektir.

— Bir de şunu: bu metinlerde ne görürse görsün, ya da gördüğünü sansın, bunun, kendi gördüğü —göreceği, görebildiği; kendine ait— birşey olduğunu : yani, kitabın, aslında ‘ikinci —yani, işte, ‘üçüncü— şahıs’ta olduğunu…

o.a.

Gümüşsuyu

23 Eylül 2002/23 Mart 2005

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarın Diğer Kitapları

  1. Uzak ~ Oruç AruobaUzak

    Uzak

    Oruç Aruoba

    “uzak”, bir cilt içinde bir araya getirilmiş iki kitaptan oluşuyor: “Tavşan Besleyene Kılavuz” ve “Özlem Çekene Kılavuz”. Bu iki kitap, 1997’de yayınladığımız “yakın” adlı...

  2. Sayıklamalar ~ Oruç AruobaSayıklamalar

    Sayıklamalar

    Oruç Aruoba

    Kuzey’de uğultular Yeşil çukurluğu aşıyor ufak bir parça kağıt. Metis’te 1990 yılında de ki işte ile başladığımız Oruç Aruoba koleksiyonunu felsefe kitaplarının yanı sıra...

  3. İle ~ Oruç Aruobaİle

    İle

    Oruç Aruoba

    En başta zorunlu olan, yaşamdır: üslup yaşamalıdır. Üslup, her seferinde, senin kendinle ilgili bildirimde bulunmak istediğin çok belirgin bir kişi bakımından, sana, uygun olmalıdır....

Men-e-men Birazoku

Aynı Kategoriden

  1. Zarfını Ben Açardım Sana Yazdığım Mektupların ~ Cezmi ErsözZarfını Ben Açardım Sana Yazdığım Mektupların

    Zarfını Ben Açardım Sana Yazdığım Mektupların

    Cezmi Ersöz

    Beni kalabalık sandınız… Evimde hiç güneş batmaz, diye geçti aklınızdan… Oysa ben çoğu kez bana gelen mektuplarınız kadardım. Evimde güneşim çok battı. Mektuplarınızın içindeki...

  2. Dünün Dünyası – Bir Avrupalı’nın Anıları ~ Stefan ZweigDünün Dünyası – Bir Avrupalı’nın Anıları

    Dünün Dünyası – Bir Avrupalı’nın Anıları

    Stefan Zweig

    Dünün Dünyası, Zweig’ın ve aslında tüm insanlığın kaybettiği Avrupa’ya bir ağıt, bir tür kültür tarihi, bir dönemin biyografisi… Dünün Dünyası Stefan Zweig’ın otobiyografisi: Zweig...

  3. Devekuşuna Mektuplar – 2 Yaz Boz Tahtası ~ Haldun TanerDevekuşuna Mektuplar – 2 Yaz Boz Tahtası

    Devekuşuna Mektuplar – 2 Yaz Boz Tahtası

    Haldun Taner

    “Yaz Boz Tahtası” Haldun Taner’in Devekuşuna Mektuplar başlıklı köşe yazılarından oluşan ikinci kitabı. 1970’li yıllarda günlük olaylar, toplumsal, siyasal, kültürel gelişmeler, değişmeler ve en...

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur